Herinneringen gebruiken in de zorgorganisatie
Zet een videoboodschap in als verpleegkundige interventie

Ook voor organisaties?

Boek een presentatie voor de familie op de familieavond zodat ze kennis hebben van deze dienst en positieve prikkel in de zorg voor hun naaste met dementie.

Herinneringen inzetten in de vorm van een videoboodschap met vertrouwde gezichten kan namelijk ontspannend werken, afleiden en ouderen met dementie terugbrengen naar wie zij waren.  Herinneringen zijn dus belangrijker als je denkt. Het is waardevol, je focust op positieve prikkels, van wat mensen met dementie vroeger konden en wisten. Je ontdekt wat vertrouwde gezichten kunnen betekenen, als mensen bijvoorbeeld net verhuisd zijn naar een intramurale woning.

Of je kunt de videoboodschap gewoon inzetten als het stil wordt aan tafel. Het versterkt hun gevoel van eigenwaarde, versterkt hun eindentiteit, zorgt voor plezier. Het is een krachtige positieve prikkel. De videoboodschap gebruiken als interventie is een hulp voor voor zorgmedewerkers, welzijnswerkers, vrijwilligers en mantelzorgers in de organisatie en uiteindelijk zelfs de familie. 

Inhoud

Aan de hand van een presentatie wordt het ontstaan van de  videoboodschap besproken en wat deze kan betekenen voor mensen met dementie. Er is aandacht hoe je dit in kunt zetten als interventie of familie kunt attenderen op de kracht van een herinnering die gemaakt is door vertrouwde gezichten.

Praktisch

De Presentatie is in groepsverband of voor bijvoorbeeld op een familieavond voor familieleden. Per lezing ontvang je een sheet van de presentatie en een folder herinneringen maken. Je kunt familie attent maken op deze dienst en weet te vertellen waarom een videoboodschap iemand zou kunnen helpen in een bepaalde fase van dementie.