De herinneringen van mensen met dementie
Herinneringen zijn de foto's van het leven

De behoefte aan contact blijft!

Bij het verlies van geheugen ondervindt je ook nog woordvindingsproblemen en het initiatief tot spreken vermindert. Kun je voorstellen wat dat betekend voor je herinneringen? Als verpleegkundige zie ik dat dagelijks. Het verliezen van jezelf is ingrijpend voor mensen. Maar ook voor de familie en andere naasten. De behoefte aan contact blijft.

Om te ontdekken wat herinneringen betekenen voor mensen met dementie, eerst in het kort over de fases in dementie. Er zijn namelijk 4 fasen te herkennen. Bron (dementie.nl)

Fase 1: Het bedreigde ik
Hier zie je de eerste symptomen ontstaan van dementie. Het korte termijn geheugen raakt aangetast en u ziet beginnende vergeetachtigheid. De persoon die het betreft, is zich hiervan niet bewust, is bang om dement te worden en probeert dit te verbergen voor familie en anderen.
De persoon voelt zich vaak gauw bedreigd.
Fase 2: Het verdwaalde ik
In deze fase is men vaker gedesori├źnteerd en is soms verdwaalt. Het tijdsbesef is minder en iemand weet niet goed meer waar hij zich bevindt. Soms kan iemand  een dierbare uit de familie zich minder goed herinneren of slechter herkennen.
Fase 3: Het verbogen ik
Steeds vaker zal iemand zich in deze fase terugtrekken in zijn eigen wereld. Er wordt minder contact gezocht met de omgeving en iemand kan gevoelen uiten die ze niet onder woorden kunnen brengen in herhalende bewegingen. In deze fase bestaat het probleem met name in het toenemend isolement van de dementerende.
Fase 4: Het verzonken ik
Dit is het laatste stadia van dementie. Deze fase kenmerkt zich door contactloosheid. Er zal nauwelijks of geen reactie meer komen. De ogen zijn vaak gesloten en er is alleen fysieke aanwezigheid. Zintuigen blijven gevoelig voor muziek, geur, voedsel en aanraken.

De meeste mensen die de diagnose krijgen beseffen heel goed dat de diagnose dementie een niet te winnen strijd is. Elke dag is er een en het zoveel mogelijk genieten van het leven wordt heel belangrijk. Positieve prikkels zijn om die reden belangrijk om je waardevol en levend te voelen. Mooie herinneringen kijken en delen is er daar een van. Omdat juist de herinneringen de peilers zijn van het bestaan van mensen met dementie.

    Hoe kun je herinneringen als familie, naaste of mantelzorger inzetten?